Naakt poseren gedurfde kunst

Uit je comfortzone stappen en grenzen verleggen in de kunstwereld is iets dat velen niet durven. Twee portretten met naaktmodellen in zwart-wit trokken veel aandacht in De Hal tijdens de Suriname International Art Fair van de stichting Nationale Kunstbeurs Suriname.

“Enerzijds moet jij je comfortabel voelen en anderzijds je het idee eigen maken dat de kunstenaar wil uitbeelden. Hierdoor kunnen het thema en de boodschap nog meer leven geven aan het kunstwerk”, zegt fotograaf Andiyo Horne over zijn naaktfotografie, waarmee hij aandacht trok. Naakt kunst ligt nog in de taboesfeer in de Surinaamse samenleving vindt Horne. “De uitdaging was dus om iemand of mensen bereid vinden om zoiets te durven. Ze moesten ook in staat zijn om de kracht van en emoties voor zo een foto sterk te kunnen maken en uitbeelden. Als de modellen met kleren aan te zien waren, zou het net een fashion shoot of portret zijn. Je moet de mens in zijn pure vorm en de schoonheid daarvan kunnen zien.”

Vooroordelen In het buitenland wordt deze kunstvorm bewonderd, maar tegenover Surinaamse artiesten staan mensen vaak snel klaar met hun oordeel over normen en waarden. “Er zijn toch wel mensen die durven, maar omdat men bang is voor het oordeel van bijvoorbeeld familie, vrienden of collega’s op de werkvloer, durft men het niet. Ook hebben we een cultuur die hiervoor nog niet openstaat.”

Toch besloot hij ervoor te gaan. “Stappen uit je comfortzone wil ook zeggen dat je voor de consequenties moet kunnen instaan”, aldus Horne en zijn modellen. “Als je als artiest een idee hebt, moet je nagaan of je het wel of niet gaat uitvoeren. Je moet gewoon ervoor gaan en weten dat men altijd zal oordelen”, zegt de kunstenaar. “Eén van mijn ervaringen is dat in Suriname heel vaak wordt gekeken naar de naam, voordat men het werk mooi gaat vinden.”

Hij noemt het een eer om zijn werk aan de Surinaamse samenleving te kunnen tonen. “Het is een leermoment om te zien hoe mensen denken over kunst en wat kunst kan zijn.” Horne is lid van de Surinaamse Fotografen Vereniging (Sufov), waar hij veel heeft geleerd over deze vorm van kunst.

Het is de eerste keer dat hij participeert in zo een expo. De Sufov koos deze keer als thema voor zwart-wit vandaar dat zijn kunstwerken niet in kleur zijn. Horne zegt dat het oorspronkelijke idee was de modellen met pimba in te smeren, maar daarvan zag hij af. Hij legt uit dat de strepen in de Afrikaanse cultuur een oorlog symbool zijn.

Koppel
Soïtsjka Belfor en partner Gerold Lo Ning Hing zijn de modellen die het hebben aangedurfd om aan het project van Horne mee te doen. Voor Belfor, die model is, was het geen grote uitdaging, maar eerder een manier om zichzelf op een creatieve manier te kunnen uiten.

Voor Lo Ning Hing was het de eerste keer dat hij voor de camera poseerde en dan direct naakt. Zijn drijfveer was het idee dat bij hem leeft om op een poster te kunnen staan als één van de weinige Surinaamse mannen die dit durft.

De stichting Nationale Kunstbeurs is tevreden over de expositie, die tot en met zondag fysiek te bezichtigen was. Voor dit jaar zijn er nog twee kleinere tentoonstellingen gepland. De volgende grote expo is volgend jaar in ArtLab, zegt Barbara Mac Intosch van de organisatie.

Uit: De Ware Tijd Online van 1 november 2022. Tekst en beeld Bentik Paulus.