Fysieke Nationale Kunstbeurs geopend in De Hal

“Kunst in levenden lijve bezichtigen, dat voelt toch meer. Je ervaart het anders en soms veel beter.” Michel Brahim, voorzitter van de stichting Nationale Kunstbeurs Suriname (NKS) is net als vele kunstenaars en kunstliefhebbers verheugd en opgelucht, dat na twee jaar weer een fysieke nationale kunstbeurs mogelijk is.

Onder grote belangstelling is donderdagavond de Suriname International Art Fair 2022 in De Hal geopend. Net als de voorgaande jaren is er een goede deelname van Surinaamse kunstenaars en hun vakgenoten uit het buitenland. De diversiteit is ook in de exporuimte merkbaar. Naast fotografie, schilderijen en keramiek zijn er ook digitale kunstwerken en installaties in allerlei vormen.

In de tentoonstelling zijn ook, weliswaar digitaal, werken meegenomen van leerlingen van diverse kunstopleidingen. Het gaat om creaties van studenten van G-Artblok, Nola Hatterman Art Academy en  AHKCO studierichting Beeldende Kunsten. “Kunst in levenden lijve bezichtigen, dat voelt toch meer. Je ervaart het anders en soms veel beter”

Specials rond creativiteit
De NKS presenteert tijdens het evenement ook vier specials rond het hoofdthema creativiteit. Zo is er een gesprek van beeldende kunstenaar Paul Woei en zijn zoon chef-kok Patrick Woei in een filmpje vastgelegd. De kennisoverdracht van kunstenaar George Struikelblok naar de jeugd wordt ook in deze special belicht.

Een andere special is gewijd aan kunsticoon Soeki Irodikromo, die op 18 augustus 2020 overleed. Deze echte stonfutu deed mee aan elke NK-editie. Normie Amatmoekri volgde keramieklessen bij Soeki en werd door hem gestimuleerd om door te gaan met kunst. Zij maakte een mini-borstbeeld van haar goeroe.

Houten Surinaamse huizen
De vierde special betreft een Visual Art in Progress-project waarbij oude houten Surinaamse huizen zijn gefotografeerd. “Deze gefotografeerde huizen zullen vervolgens als een pentekening aan kunstenaars aangeboden worden met het verzoek om op eigen creatieve wijze een eigen invulling te geven”, zegt Brahim. Dit project wordt in december gelanceerd tijdens een speciaal evenement in het Surinaamsch Rumhuis.

Bij de opening waren er toespraken en muziek- en dansoptredens. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wees op het belang van kunst op scholen om de creativiteit bij kinderen te stimuleren. Zij opende de expositie die tot 30 oktober fysiek in De Hal staat. Na zondag zijn de kunstwerken nog te bezichtigen via de website siaf.sr.

Uit: De Ware Tijd Online van 28 oktober 2022. Tekst en beeld Audry Wajwakana.