“Dwars door alles waar we doorheen moeten, kunst en cultuur zorgt er altijd voor dat dit land weer veerkracht heeft om eruit te komen.” Met deze woorden opende Clifton Braam, onderdirecteur Cultuur, afgelopen vrijdag de nieuwe afstudeerexpositie van Gillian Geldorp (22) en Leon Siesa (27) in de Nola Hatterman Art Academy (NHAA).
Zij hebben precies een week eerder hun vierjarige kunstopleiding afgerond en kregen bij de opening van de expositie hun diploma uitgereikt. Het is gebruikelijk dat studenten hun afstudeerwerken aan het publiek presenteren en dat gebeurt nu dus ook tot 22 november.
Leon Siesa
“Het voelt aan alsof ik de loterij heb gewonnen”, zegt Siesa. Hij is geboren in Sipaliwini maar vanaf zijn vijfde opgegroeid in Paramaribo, waar hij onder de indruk raakte van tekenfilms en stripboeken. “Dat was mijn eerste aantrekkingskracht tot kunst.” Op de lagere school tekende hij tijdens de lessen vaak draken en stripkarakters. Zijn tekentalent werd in 2010 ontdekt door een familievriendin die hem dat jaar nog inschreef bij de kunstopleiding.
“Maar vanaf het tweede jaar haakte ik steeds af vanwege financiën. Ik probeerde allerlei baantjes, maar kunst bleef trekken en drie jaar geleden besloot ik weer naar Nola te gaan, de opleiding af te maken en kunstenaar te worden. Het was zwaar, maar de afgelopen twaalf jaar voelt nu aan als twaalf dagen”, vertelt hij lachend.
Siesa hoopt uit te groeien tot een bekende kunstenaar. Zijn manier van werken is veelal expressionistisch. Voor zijn afstudeerproject heeft hij als thema de marroncultuur gekozen waarin hij tembe-symbolen op zijn manier verwerkt. “Met de symbolen uit ik mijn trots en waardering voor mijn afkomst.”
In zijn schilderijen brengt hij alledaagse zaken rondom het leven en de ontwikkeling van marronkinderen in het binnenland in relatie tot marronkinderen in de stad tot uiting. Met deze serie schilderijen wil Siesa tonen dat hij zich betrokken voelt bij de gebeurtenissen van zijn geboorteplaats. “Door middel van acrylverf en penseel breng ik Saamaka-tembe samen met schilderkunst op het witte structuren vlak.”
Bloemen
Geldorp heeft de opleiding binnen vier jaar afgerond. “Ik heb mezelf uitgedaagd om dat te doen en ik ben trots dat het me is gelukt. In die periode heb ik mijn talent verder kunnen ontwikkelen.” Dat talent werd door zijn ouders ontdekt toen hij drie jaar was. “Als kind tekende ik vaak en maakte van draden sculpturen.” Tegenwoordig schildert hij vooral realistisch. Voor zijn afstuderen heeft hij elf schilderijen rond het thema natuur gemaakt.
“Het overwinnen van elke uitdaging in het leven is een stimulans voor elke uitdaging in het leven”
Gillian Geldorp
De jonge kunstenaar heeft een fascinatie voor bloemen. Voor hem was het een uitdaging om rozen te schilderen. “Het overwinnen van elke uitdaging in het leven is een stimulans voor elke uitdaging in het leven. Met mijn kunst wil ik de gemeenschap laten stilstaan bij de pracht van dit natuurproduct”, zegt Geldorp. Het medium dat hij hiervoor gebruikt is acrylverf op karton en canvas. Hij wil het maken van sculpturen van draden, zoals hij dat vroeger deed, weer oppakken. “Nu kan ik mij weer daarop toeleggen en verder experimenteren. Dat zal een wedergeboorte zijn.” Net als Siesa hoopt hij een beroemde kunstenaar te worden.
Dit is het begin
Braam zei bij de opening van de afstudeerexpo dat met deze twee nieuwe veelbelovende afgestudeerden NHAA weer geschiedenis heeft geschreven. “Ik heb enkele van hun werken mogen zien en ben ontzettend onder de indruk.” Aan de aanwezige familie, vrienden en docenten vroeg de onderdirecteur om de afgestudeerden te ondersteunen, bijvoorbeeld om zich creatief te kunnen uiten.
Hun werken werden beoordeeld door de examencommissie die bestond uit de kunstenaars Rinaldo Klas, Jules Brandflu en Kenneth Flijders. Klas, tevens voorzitter van de Stichting NHAA, zegt dat de school niet de traditie heeft om grote groepen afgestudeerden af te leveren. “Maar wat we afleveren is kwaliteit.” Aan Geldorp en Siesa gaf hij mee dat dit pas het begin is. “Wij gaan hun voetstappen volgen om te kijken, waar zij ons naar toe brengen.”
Uit: De Ware Tijd Online van 25 oktober 2022. Tekst en beeld Audry Wajwakana.