Wie zondag aanwezig was in Thalia heeft een flinke dosis Surinaamse cultuur kunnen opsnuiven. ‘Een prachtige en spectaculaire show’, zo kunnen de reacties van bezoekers van de show ‘Dance; language of the soul’ van HB Media worden samengevat. Vertegenwoordigers van alle grote bevolkingsgroepen hebben middels dans hun kunst en cultuur kunnen uiten: klassiek ballet, contemporaire, modern, Bollywood, Inheemse en ook traditionele Javaanse dans. Behalve traditionele kledij, waren er ook folklore genres.
Ook vroegere gewoonten en levensstijl werden geaccentueerd. Dansers van de Sanggar Tari Sekar Putri school, hebben uitgebeeld hoe batik, vooral belangrijk voor de Javanen wordt gemaakt. Indonesië heeft zelfs een speciale batikdag. Sinds 2009 is deze stof als immaterieel cultureel erfgoed erkend door Unesco.
Ballet
Balletschool Marlène heeft naast klassieke dans ook een combinastie met andere stijlen gepresenteerd. Eén daarvan was het nummer ‘It’s a man’s man’s world’. Andere dansgroepen die voor de complete mix aan culturen zorgden zijn dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan, Naks Wan Rutu, de Chinese Vrouwenvereniging en Sociale Vereniging Paremuru.
Deze laatste Inheemse formatie liet de zaal meedansen op de typische tonen van de maraka en de sambura. Okreswa Dance Company, een werkarm van Naks wan Rutu, heeft ‘Ma Maisa’ opgevoerd. Vol overgave bracht zij een ode aan Moeder Aarde. Ma Maisa zorgt voor regen, vruchtbare grond en zuurstof.
“Het was een fantastische show, een prachtige mix van onze culturen en het mooiste wat ik heb gezien is dat de kinderen (dansers) gedreven en gemotiveerd waren en iedereen had dat lichtje”, vertelt Brigitte Hilversum. “Je ziet hoeveel ze erin hebben gestopt”.
Zij is geen onbekende in de danswereld. Ze was 30 jaar verbonden aan Balletschool Marlène, waarvan ze de eerste lichting is. “De leerlingen van Marlène hebben natuurlijk een klassieke basis en hebben bij hun presentaties moderne invloeden geïncorporeerd. “Prachtig!”, zegt Hilversum.
Zenuwachtig
Een van de danseressen, Shiksha Gajadien (12), danst al acht jaren. Toch was zij bijzonder zenuwachtig. “Dat komt doordat een van de danseressen uit mijn groep heeft afgezegd”. Hoe onschuldig het ook klinkt dat maakte dat de groep onder een enorme druk moest optreden. “We moesten snel improviseren en de dans anders uitvoeren en dat op dezelfde avond nog. Het was moeilijk. Ik kan alleen hopen dat het publiek het niet heeft gemerkt.” Wat zij vindt van alle culturen die op één avond optreden? “Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee. We moesten afzonderlijk trainen. Ik wacht dus op de video van de hele show.”
Bezoekers van de show, Vidya Sewberath Misser en Alisha Habieb hebben jaren Bharatanatyam lessen, klassieke Indiase dans, gevolgd. “Ik heb enorm genoten van de optredens. Wat mij het meest aansprak was de Javaanse traditionele dans”, vertelt Sewberath Misser en haar vriendin vult aan: “Ik heb enorm genoten! Natuurlijk was Bharatanatyam mijn favoriete optreden en ook de Chinese dans.” De dames hopen dat meer soortgelijke optredens georganiseerd worden.
Uit: DWTonline van 17 augustus 2023. Door Sharon Singh.