Fotografie is kunst!

“Fotografie is niet een kunst, maar fotografie is kunst!” vindt Otmar Puljhun, voorzitter van de Surinaamse Fotografen Vereniging (Sufov). Hij deed de uitspraak vrijdag bij de feestelijke opening van de foto-expositie ‘3 tenti moy prenki’, waarmee de enige fotografen vereniging in Suriname haar zesde lustrum viert in de International Mall of Suriname. De expo loopt tot en met zondag.

Er doen 27 fotografen mee met 177 foto’s, op verschillende soorten materiaal, zoals fotopapier en canvas, maar ook op bijvoorbeeld glas, tegels en plastic. De deelnemers zijn zowel amateur, hobbyist als professional. “In dit verband zijn ze allemaal kunstenaars, omdat hun werken hier hangen als kunst”, zegt Puljhun.

Uitbreiden curriculum
In de expo komen bijna alle denkbare thema’s aan bod, zoals natuur, landschap, sport en portret. Deelnemers waren vrij in hun thema keuze. Behalve de uitgestalde fotowerken zijn er 161 foto’s van negen deelnemers uit Australië, Curaçao, Frans-Guyana, Guyana, Mexico en Nederland via een televisiescherm digitaal te bewonderen.

Clifton Braam, onderdirecteur Cultuur, zegt dat Suriname trots mag zijn op en blij met de vereniging. “Tegenwoordig is iedereen met een mobiele telefoon fotograaf. Maar al dertig jaar hebben we een vereniging die zich inzet om fotografie naar een hoger niveau te tillen”, aldus Braam tegenover de Ware Tijd.

Aangezien fotografie kunst is en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bezig is met het ontwikkelen van kunst- en cultuureducatie wil het directoraat Cultuur ook gaan kijken hoe, naast beeldende kunst, theater, muziek, fotografie in het curriculum kan worden opgenomen.

De komende week organiseert het ministerie een onderwijscongres. “Het is belangrijk om alle actoren te identificeren en fotografie valt daar ook onder. Dankzij de mobiele telefoon zijn jongeren geïnteresseerd in fotografie. We kunnen ze hierin verder stimuleren om het professioneel te gaan doen en hiermee een goed belegde boterham te gaan verdienen.”

Landelijk
Op dit moment telt Sufov rond dertig actieve leden. Puljhun wil dat het er veel meer worden. Hierbij wees hij op de belangrijke doelstelling van de oprichters: het behartigen van belangen van de fotografen in Suriname. Het aantal leden is na de coronaperiode sterk afgenomen.

Door het organiseren van activiteiten hoopt de voorzitter dat leden die zijn afgehaakt zullen terugkeren en dat nieuwe leden zich aansluiten. “Door je te verenigen heb je een stem en draagvlak in de samenleving”, zegt hij. Daarom zal de tentoonstelling ook in de districten gehouden worden.

Rond 25 november, de onafhankelijkheidsviering van Suriname, zal de expo in Nickerie zijn. “De fotografen daar willen we ook deel maken van ons platform”, verklaart Puljhun. De expo zal daarna geleidelijk aan naar de overige districten gaan.

Een grote wens die Sufov de komende periode in vervulling wil zien gaat is een ‘eigen onderkomen’. Dit is al met het directoraat Cultuur besproken. Ook Braam vindt het belangrijk dat de organisatie een eigen plek krijgt. “Vooral vanwege het feit dat de fotografen behalve lesgeven ook aan een stukje promotie van ons land doen en onze geschiedenis vastleggen.”

Jong en oud
De jongste deelnemer aan de expo is de vijftienjarige Asawini Ment. De oudste is de tachtigjarige André Schoonhoven. Hij heeft zich rond de geboorte van Ment aangesloten. Fotografie beoefent hij vanaf zijn achttiende als hobbyist. “Ik doe het niet als professional, maar ben er wel trots dat mijn werken alszodanig worden gekwalificeerd”, zegt Schoonhoven.

Hij schiet het liefst natuur- en landschapsfoto’s. “Ik doe soms ook portretten, maar dan loop je al gauw tegen het ‘probleem’ aan dat je de gefotografeerde mensen toestemming moet vragen of je hun foto mag gebruiken”, legt Schoonhoven uit. Door zich aan te sluiten bij Sufov leerde hij als fotograaf over portretrecht. Dit is volgens hem één van de voordelen van het lidmaatschap.

Uit: DWTonline van 2 oktober 2023. Tekst en beeld Audry Wajwakana.