Nationale Kunstbeurs ‘weerspiegeling Surinames creatieve en culturele kracht’

De Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher, die in 1988 voor het eerst de Nationale Kunstbeurs (NK) meemaakte, zei dat hij vanuit die ervaring heeft geleerd dat kunst spreekt tot mensen. “Het was een tijd waar het heel moeilijk was in Suriname en toch hebben Surinaamse kunstenaars mooie en interessante kunstwerken kunnen vervaardigen”, herinnerde hij zich.

Volgens de diplomaat is de NK dan ook “een weerspiegeling van de culturele en artistieke kracht van Suriname”. In de Amerikaanse ambassade hangen er “heel veel” schilderijen van lokale kunstenaars, schrijft de stichting Nationale Kunstbeurs in een persbericht.

Economische waarde
Faucher stond ook stil bij de economische waarde van kunst. In zijn land alleen is die goed voor één miljard US dollar per jaar en zijn er meer dan 4,8 miljoen mensen werkzaam.

Ook minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme bleef kort stilstaan bij het financiële aspect. “De NK heeft haar bestaansrecht bewezen en is van belang voor de economie”, zei hij.

De bewindsman, die wees op het belang van de ontwikkeling van het creatieve bij jongeren, riep op tot het beter waarderen van de Surinaamse kunstenaar. Hij kreeg daarin bijval van Juan Pawiroredjo, ondervoorzitter van de stichting NK. “Zonder de kunstenaars geen NK”, benadrukte die.

Aan het einde van de openingsavond waren er volgens de stichting NK al een groot aantal schilderijen verkocht en die verkoopcijfers hebben zich voortgezet. “De verkoop neemt een snelheid aan die zelfs vóór de Covid-19-pandemie als heel bijzonder zou worden aangemerkt.”

Kunsteducatie
De stichting zegt zich al 58 jaar te beijveren om voor opkomende, gevestigde, nationale en internationale kunstenaars een platform te zijn waar hun creaties in diverse vormen zichtbaar worden gemaakt voor een breder publiek. De NK noemt de stichting een plek om gedurende een week lang te kijken, filosoferen en kennis te maken met diverse kunstuitingen.

Pawiroredjo wees wederom op het belang van kunst- en cultuureducatie bij jongeren en de positieve effecten die die heeft op hun cognitieve ontwikkeling. “Ik geloof dat kunst kinderen helpt om de allerbeste versie van zichzelf te worden. Kunst en cultuur zijn de ziel en identiteit van ons geliefd Suriname.”

De ondervoorzitter gaf aan dat de tentoongestelde kunstwerken “een weergave zijn van onze maatschappij die ons een spiegel voorhoudt”. “De kunstenaar vervult een kritische en essentiële rol in de sturing van onze samenleving en brengt op poëtische wijze waarheden aan het licht. Ze reflecteert dat naar de samenleving en de samenleving luistert”, aldus Pawiroredjo.

Nalatenschap Erwin de Vries
Op deze NK doen volgens de stichting dit jaar enkele bijzondere kunstenaars mee. Genoemd worden onder anderen Robbert Enfield, de begaafde autistische schilder Tim Ng A Tam en Anand Dwarka, die twintig jaar actief kunstenaar is.

Dit jaar is er ook een samenwerking gestart met de nazaten van wijlen grootmeester Erwin de Vries. “We vinden het belangrijk dat de legacy van Erwin de Vries aan jongeren wordt overgedragen. We zijn hem voor eeuwig dankbaar voor wat hij voor onze samenleving heeft betekend”, aldus Pawiroredjo. Vanaf dit jaar zullen daarom steeds nieuwe en veel oudere werken van De Vries te zien zijn die nog nooit eerder zijn geëxposeerd.

Twee locaties
De NK, die volgens de voorzitter een event is dat wordt gedragen door kunstenaars, duurt tot en met zaterdag en is dagelijks toegankelijk van zes tot en met negen uur ’s avonds. Los van De Hal aan de Grote Combéweg, waar op 2 december de officiële opening van de 58ste editie plaatsvond, worden er ook werken geëxposeerd in G-ArtBlok aan de Verlengde Keizerstraat.

Pawiroredjo vertelde bij de opening dat alle werken ook te zien zijn op de website van de Suriname International Art Fair (Siaf). Ook de werken van de ‘Covid-19 NK’s’, die digitaal tentoon werden gesteld, zijn er nog te vinden.

Uit: DWTonline van 7 december 2023.