Groepsexpositie ‘Compositie. Spreken in patronen’ geinspireerd door alakondre

Geïnspireerd door alakondre maakt kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj als curator van de tentoonstelling ‘Compositie. Spreken in patronen’ een unieke opstelling van de werken van achttien kunstenaars gelieerd aan Readytex Art Gallery. Het kunsthuis zelf spreekt van een “heel bijzondere groepsexpositie”.

Ramsamoedj legt uit: “De inrichting is niet een witte box met nette op ooghoogte hangende schilderijen. Integendeel, een dynamische compositie met de kunstwerken wordt aan de wanden opgezet.”

Het idee voor een dergelijke compositie ontstond door wat hij zag in musea tijdens zijn kunstenaarsresidentie in Parijs enkele jaren geleden en groeide verder toen hij recent het museum voor moderne kunst in Baku, Azerbeijan bezocht. “Ik geef een eigen Surinaamse draai aan de indrukken die ik heb opgedaan. Ik doe het bombastisch en out of the box”, verklaart de curator.

Alakondre
Hij kiest voor veel werken van diverse afmetingen en speelt met de ruimte: delen van muren die volhangen, dan weer grote open plekken en kunstwerken die als puzzelstukken met elkaar worden verbonden. “Zo wil ik een patroon aan de wanden creëren waarmee de toeschouwer wordt geattendeerd op de alakondre taal die onze samenleving spreekt.”

Over alakondre is hij duidelijk. “Onze samenleving is een mamio van diverse etniciteiten. We hebben een alakondre structuur en zijn dynamisch. Daarom neem ik de durf en vrijheid om bij de inrichting van de expositie van dit principe uit te gaan.”

‘Compositie. Spreken in patronen’ is vanaf zaterdag (vandaag) te bezichtigen in Readytex Art Gallery en loopt door tot en met 27 januari 2024. De expo is door de week toegankelijk tot half vijf ’s middags en op zaterdag tot half twee ’s middags.

Uit: DWTonline van 9 december 2023.

Kunsteducatie
De stichting zegt zich al 58 jaar te beijveren om voor opkomende, gevestigde, nationale en internationale kunstenaars een platform te zijn waar hun creaties in diverse vormen zichtbaar worden gemaakt voor een breder publiek. De NK noemt de stichting een plek om gedurende een week lang te kijken, filosoferen en kennis te maken met diverse kunstuitingen.

Pawiroredjo wees wederom op het belang van kunst- en cultuureducatie bij jongeren en de positieve effecten die die heeft op hun cognitieve ontwikkeling. “Ik geloof dat kunst kinderen helpt om de allerbeste versie van zichzelf te worden. Kunst en cultuur zijn de ziel en identiteit van ons geliefd Suriname.”

De ondervoorzitter gaf aan dat de tentoongestelde kunstwerken “een weergave zijn van onze maatschappij die ons een spiegel voorhoudt”. “De kunstenaar vervult een kritische en essentiële rol in de sturing van onze samenleving en brengt op poëtische wijze waarheden aan het licht. Ze reflecteert dat naar de samenleving en de samenleving luistert”, aldus Pawiroredjo.

Nalatenschap Erwin de Vries
Op deze NK doen volgens de stichting dit jaar enkele bijzondere kunstenaars mee. Genoemd worden onder anderen Robbert Enfield, de begaafde autistische schilder Tim Ng A Tam en Anand Dwarka, die twintig jaar actief kunstenaar is.

Dit jaar is er ook een samenwerking gestart met de nazaten van wijlen grootmeester Erwin de Vries. “We vinden het belangrijk dat de legacy van Erwin de Vries aan jongeren wordt overgedragen. We zijn hem voor eeuwig dankbaar voor wat hij voor onze samenleving heeft betekend”, aldus Pawiroredjo. Vanaf dit jaar zullen daarom steeds nieuwe en veel oudere werken van De Vries te zien zijn die nog nooit eerder zijn geëxposeerd.

Twee locaties
De NK, die volgens de voorzitter een event is dat wordt gedragen door kunstenaars, duurt tot en met zaterdag en is dagelijks toegankelijk van zes tot en met negen uur ’s avonds. Los van De Hal aan de Grote Combéweg, waar op 2 december de officiële opening van de 58ste editie plaatsvond, worden er ook werken geëxposeerd in G-ArtBlok aan de Verlengde Keizerstraat.

Pawiroredjo vertelde bij de opening dat alle werken ook te zien zijn op de website van de Suriname International Art Fair (Siaf). Ook de werken van de ‘Covid-19 NK’s’, die digitaal tentoon werden gesteld, zijn er nog te vinden.

Uit: DWTonline van 7 december 2023.