Nationale Kunstbeurs bevordert kunst- en cultuureducatie

Aan de Nationale Kunstbeurs (NK) 2023 hebben dit jaar twee bekende kunsteducatie instituten meegedaan die hun stempel hebben gedrukt in de samenleving, als het gaat om het aanbieden van kwalitatieve kunsteducatie. De basis van een kunstenaar is zijn of haar eigen talent, want niet een ieder bezit die kwaliteiten. Maar essentieel zoals bij elk creatief vak of het nu een zanger, schilder of acteur is, is dat het talent ontwikkeld moet worden. Dit meldt de Nationale Kunstbeurs in een persbericht.


Het is bekend dat ervaren kunstenaars elke dag uren bezig zijn met hun kunstvlak. Elke dag zijn ze aan het creëren, verfijnen, bedenken, zoeken naar inspiratie om uiteindelijk te komen tot een eindproduct. Voor elke kunstenaar, of aspirerend jong persoon is een goede training essentieel, om de basis technische vaardigheden van de kunst te leren om daarop verder te kunnen voortbouwen.


Het aanleren van de juiste anatomische verhoudingen, perspectief, het mengen van kleuren, compositie, de filosofische gang om te komen tot een onderwerp, materiaalkennis en nog veel meer elementen die nodig zijn om een volwaardige kunstenaar te worden, is een lang proces. Nola Hatterman Art Academy (NHAA) en G-Art Blok zijn enkele van de kunstinstituten waar jonge beginnende creatievelingen hun ei kwijt kunnen onder kundige begeleiding. Van NHAA en G-Art Blok doen vier om zes studenten mee aan de expositie.


Sunil Puljhun coördinator van het NHAA, stelt dat hij als kunststudent toen, veel baat heeft gehad bij de aanwezigheid van een kunstinstituut namelijk het NHAA, dat hem heeft helpen vormen tot de kunstenaar die hij nu is. “Mijn opleiding, nu bijna dertig jaar geleden heeft mijn visie op het leven verbreed. Ik heb op een andere manier leren kijken naar het leven en de maatschappij. Het heeft mijn wereldvisie maar ook mijn verbeeldingswereld veranderd en uitgediept. Ik heb diep leren nadenken over issues van het leven en kan nu zelfs vanuit een filosofisch standpunt de kunst benaderen”.


Volgens George Struikelblok, oprichter van G-Art Blok, is het ook de Nationale Kunstbeurs die hem gepushed heeft om sterker naar voren te komen met zijn werk. “Als student mocht ik al meedoen en hebben mensen kennis mogen maken met mij en met mijn werken. Kunsteducatie heeft voor mij een wereld geopend om te leren van andere kunstenaars. Leren kijken naar wat hun prikkelt, hoe ze denken, wat hun inspiratie is. De NK is een grote bron waar je allerlei vragen kan stellen aan kunstenaars die reeds lang in het vak zitten”.


George stelt dat hij een ‘gierige’ houding had om kennis tot zich te nemen en nam elke kans om van kunst grootmeesters te leren. Sunil gelooft dat kunst- en cultuureducatie enorm belangrijk is voor jongeren. “Het leert ze waarde te hechten aan datgene dat van hun is, hun eigen referentiekader, hun cultuur en dat wat zij creëren”. Hij gelooft dat alleen diepe kennis van de eigen cultuur waardering en respect kan opleveren voor de andere zijn cultuur.


Ontwikkeling eigen creativiteit

Kunst- en cultuureducatie maakt jongeren ook bewust over de maatschappij waarin ze leven. “Je gaat bijvoorbeeld een tekenwedstrijd hebben met maatschappelijke thema’s zoals ‘Schoon Suriname’, ‘Stop met pesten’, dan leren ze over issues die leven in de maatschappij. Maar je leert ze ook kijken naar hun eigen emoties en ze ontwikkelen hun eigen creativiteit wat doorsijpelt naar hun verdere leven. We weten dat alle kinderen die we lesgeven geen grote artiesten zullen worden maar ze zullen die creativiteit door gebruiken in hun verder carrière, waar ze dan ook terecht komen”.


Goerge stelt dat de kunsteducatie jongeren prikkelt om een breder perspectief te ontwikkelen van de maatschappij. “Voor jongeren is het belangrijk dat hun creativiteit, hun visie, hun fantasie geprikkeld wordt zodat ze creatief probleemoplossend gaan denken in hun verdere leven”. Er zijn tal van positieve effecten van kunst- en cultuureducatie. “Kinderen leren breder denken. Ze kunnen makkelijker praten over hun gevoelens maar ook over wat er speelt in de maatschappij. Hun visie wordt verbreed en gaat verder dan alleen wat ze leren op school.


Ik stimuleer mijn studenten om onderzoek te doen, veel te lezen en niet alleen te blijven bij wat ik hen aanleer”, stelt George. Voor Sunil is het dat jongeren elkaars cultuur leren kennen en respecteren. Bij zijn laatste expositie kwam hij tot de ontdekking dat een van zijn studenten een marron dame, ook eens kathak lessen heeft gevolgd; een onderwerp waarover hij heeft geschilderd. “Dat is voor mij de kracht van kunst- en cultuureducatie, het verbindt ons als mensen met elkaar. Het geeft ons stof tot nadenken, dingen om over te praten en inspiratie om te blijven creëren”.


Uit: DWTonline van 10 december 2023.

Kunsteducatie
De stichting zegt zich al 58 jaar te beijveren om voor opkomende, gevestigde, nationale en internationale kunstenaars een platform te zijn waar hun creaties in diverse vormen zichtbaar worden gemaakt voor een breder publiek. De NK noemt de stichting een plek om gedurende een week lang te kijken, filosoferen en kennis te maken met diverse kunstuitingen.

Pawiroredjo wees wederom op het belang van kunst- en cultuureducatie bij jongeren en de positieve effecten die die heeft op hun cognitieve ontwikkeling. “Ik geloof dat kunst kinderen helpt om de allerbeste versie van zichzelf te worden. Kunst en cultuur zijn de ziel en identiteit van ons geliefd Suriname.”

De ondervoorzitter gaf aan dat de tentoongestelde kunstwerken “een weergave zijn van onze maatschappij die ons een spiegel voorhoudt”. “De kunstenaar vervult een kritische en essentiële rol in de sturing van onze samenleving en brengt op poëtische wijze waarheden aan het licht. Ze reflecteert dat naar de samenleving en de samenleving luistert”, aldus Pawiroredjo.

Nalatenschap Erwin de Vries
Op deze NK doen volgens de stichting dit jaar enkele bijzondere kunstenaars mee. Genoemd worden onder anderen Robbert Enfield, de begaafde autistische schilder Tim Ng A Tam en Anand Dwarka, die twintig jaar actief kunstenaar is.

Dit jaar is er ook een samenwerking gestart met de nazaten van wijlen grootmeester Erwin de Vries. “We vinden het belangrijk dat de legacy van Erwin de Vries aan jongeren wordt overgedragen. We zijn hem voor eeuwig dankbaar voor wat hij voor onze samenleving heeft betekend”, aldus Pawiroredjo. Vanaf dit jaar zullen daarom steeds nieuwe en veel oudere werken van De Vries te zien zijn die nog nooit eerder zijn geëxposeerd.

Twee locaties
De NK, die volgens de voorzitter een event is dat wordt gedragen door kunstenaars, duurt tot en met zaterdag en is dagelijks toegankelijk van zes tot en met negen uur ’s avonds. Los van De Hal aan de Grote Combéweg, waar op 2 december de officiële opening van de 58ste editie plaatsvond, worden er ook werken geëxposeerd in G-ArtBlok aan de Verlengde Keizerstraat.

Pawiroredjo vertelde bij de opening dat alle werken ook te zien zijn op de website van de Suriname International Art Fair (Siaf). Ook de werken van de ‘Covid-19 NK’s’, die digitaal tentoon werden gesteld, zijn er nog te vinden.

Uit: DWTonline van 7 december 2023.