Beeldend kunstenaar George Struikelblok: ‘American Got Talent wordt een nieuwe grote uitdaging’

Het haast afgelopen jaar is voor beeldend kunstenaar en voorzitter van de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS) George Struikelblok een mooi jaar geweest van nationale en internationale samenwerking. De show ‘Ilumini’, waar hij samen met fotograaf Peter Thielen jaren aan heeft gewerkt, kon hij eindelijk aan een breed publiek tonen en dat is in de smaak is gevallen. “Voor mij was 2023 hierdoor een heel creatief jaar om uit de bus te komen en alle uitdagingen samen met mijn vriend en team te doorstaan.”

De nationale samenwerking is onder meer met ‘Uma’, de organisatie van modeontwerpster Jeranie Tam-Smit, waar mode en kunst van Struikelblok samenvloeien in een modeshow.

Aan het eind van 2023 merkte hij een toename van kunstexposities en andere activiteiten die raakvlakken met kunst hebben. “Dit is een mooi pluspunt na het hele Covid-19-gebeuren.”

Internationale erkenning
Internationaal is Struikelblok een samenwerking aangegaan met de Breitner Academy in Amsterdam, waarbij studenten een maand stage kunnen lopen bij Artblok. De eerste stagiaire wordt in april 2024 verwacht.

Een markant moment voor de kunstenaar was toen hij de boodschap kreeg dat zijn ‘Ilumini’-team geselecteerd is om deel te nemen aan de preselectie voor de American Got Talent-show. “Als kunstenaar voel ik me trots dat ik dit heb kunnen doen. Het was gewoon een onvergetelijk moment om te beseffen dat je je land op zo een groot podium mag vertegenwoordigen.”

“In 2024 sta ik voor een heleboel nieuwe uitdagingen. America’s Got Talent wordt een nieuwe grote uitdaging, maar we zijn er helemaal klaar voor.” Hij denkt dat hierdoor ook zijn kunstschool G-Artblok een flinke boost zal krijgen van nieuwe studenten, maar ook dat de FVAS nieuwe samenwerkingen zal aangaan.

Uit: DWTonline van 31 december 2023. Door Audry Wajwakana.