Tot de iconen van de Surinaamse ballet -wereld behoort ook danser Percy Muntslag. Zijn carrière bestrijkt een lange periode.
Percy Muntslag was in de jaren ’50 verbonden aan het ballet van het Cultureel Centrum Suriname (CCS) dat destijds onder leiding stond van de Nederlandse balletdanseres Maria Huisman. In 1958 danste hij in het ballet De rode paloeloe, naar een verhaal van Coen Ooft met choreografie van Huisman en muziek van Eddy Vervuurt.
Nadien danste hij ook in Surinaamse kinderschetsen, en danste hij een fragment uit het zwanenmeer met Maria Huisman en Carmen Fazal. In 1960 maakte hij de choreografie voor het balletstuk Tango classique, waarvan hijzelf de opvoering deed met Nel ‘t Hoef; August Meye componeerde de muziek.
In 1960 reisde hij voor zijn vervolgstudie af naar Nederland, waar hij verbonden was aan het Nederlands Ballet. In 1963 verleende hij er in Krasnapolsky in Amsterdam zijn medewerking aan Keti koti, ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van de afschaffing van de slavernij.
Terug in Suriname, maakten hij met Gerda Zaandam -die eveneens haar opleiding in Nederland had afgerond- in 1966 de balletuitvoering Swietie met muziek van Eddy Snijders. Twee jaar later startte hij er zijn eigen balletstudio.
In de jaren 1970 werkte hij geregeld met het maatschappijkritische Doe-theater van Thea Doelwijt en Henk Tjon. Ze hadden het totaaltoneel als uitgangspunt waarbij uit de culturele Surinaamse diversiteit geput werd voor de vorming van de theateruitvoeringen. Voor het Doe-theater was hij ook te zien in theaterstukken, zoals in de cabaretmusical Hare lach, en de rockmusical Fri libi.
Percy Muntslag werkte in Suriname ook samen met Ilse-Marie Hajary, de grondlegger van de dogla-stijl, en speelde de rol van Jezus in in Da tori foe Judas. Hij was medeoprichter en leider van het Nationaal Ballet Suriname, en trad in 1982 trad op tijdens het 145-jarige jubileum van Theater Thalia.
In 1983 vertrok hij naar Nederland, waar hij zijn werk als danser, dansdocent en choreograaf vervolgde. Zijn dansstijlen waren inmiddels jazzballet, black-dance en klassiek ballet.
Uit: Fosten Tori Nanga Histori van 28 november 2023.