Suripop Christmas Edition-winnaar verrassing voor publiek en componist

“Mi wani fu ala sma bondru kon na wan.” Humphrey Koulen, winnaar van de eerste Suripop Christmas Edition, wil met zijn compositie benadrukken dat er meer eenheid mag zijn onder het Surinaamse volk. Vooral in deze maand, die vredevol zou moeten zijn, is het nog niet helemaal zo dat mensen liefdevol met elkaar omgaan.

Daarom maakte hij het nummer ‘Na so mi wan fu si kresneti’ waarin hij beschrijft hoe zijn ideale kerstperiode eruitziet. Het lied is gezongen door Tarnaz Amarello en gearrangeerd door Ernesto van Dal.

Top drie
Niet alleen Koulen, maar ook het publiek keek verrast op toen werd bekendgemaakt dat hij eerste is geworden. Uit reacties onder de aanwezigen bleek dat de mensen dachten dat Ornyl Malone de eerste plaats zou behalen, maar de componist eindigde op de tweede plek met zijn ‘uniek’ nummer ‘Arki den (dyendyen)’. Het werd gezongen door Zipporra Borgia-Windzak en de Cubaanse Calle Yuniesby en het arrangement komt van Ivan Ritfeld.

Er zal ook nog lang worden gesproken over Vanessa Stein, die als een engel met haar witte prinsessenjurk, gegoten in paletten, het podium opkwam om een prachtig optreden te geven. ‘A moro moi ten’, dat zij vertolkte, is gecomponeerd door Jennifer Naarden en eindigde op de derde plaats.

Trofee
Net als bij de reguliere Suripop krijgt ook de winnaar van de kersteditie een trofee. Voor het ontwerp is de stichting ter bevordering van kunst en kultuur een samenwerking aangegaan met Readytex Art Gallery. Zij heeft een aantal kunstenaars onder haar vleugels die werden uitgenodigd om een trofee te ontwerpen die de Suripop-invloeden en het gevoel van kerst moest symboliseren. Daarnaast moest de prijs op zichzelf kunnen staan als nieuwe trofee. “Binnen drie weken waren er zeven prachtige ontwerpen binnen”, vertelt stichtingvoorzitter Odette Miranda.

Uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van René Tosari. Hoewel het doet denken aan de originele Suripop-trofee, is het toch ‘totaal anders’. Het lijkt op een engel, maar ook op een mens die met beide handen een rode ster omhoog houdt. Het is de organisatie nog niet gelukt om de trofee maken. Wel heeft de winnaar vrijdagavond een prototype ervan ontvangen in afwachting van het echte exemplaar.

Optredens
De avond draaide om de zes finale composities, maar al een uur vóór het officiële gedeelte waren er optredens van dansers, zangers en muzikanten om de sfeer alvast te verhogen op weg naar het kerstfeest. Het voorprogramma werd geopend door danseressen van Marlène’s Ballet, gevolgd door het koor ‘Hope and Togetherness’. Daarna was het de beurt aan leerlingen van het Conservatorium Suriname om hun zang- en instrumentale kunsten te tonen. Ook de zangers Edje Rust en Powl Ameerali traden op. Tegenvaller was dat af en toe het geluid uitviel.

Halverwege de show kwam de kerstman binnen om het publiek een kort nostalgisch cadeau te geven. Hij liep door de menigte naar het podium waar zijn stoel was klaargezet. Op weg naar zijn plaats sprak hij met de aanwezigen, ging vervolgens, geflankeerd door helpers, zitten om de mensen de cadeaus van Suripop te presenteren.

Elke keer haalde hij een voorwerp uit zijn zak dat een Suripop-nummer symboliseerde. Hij zong daarbij samen met de mensen een stuk van het nummer. De stoel die hij bijvoorbeeld uit zijn zak haalde, symboliseerde het nummer ‘Gi Yu’, waarbij hij zong ‘A sturu na mi sey sa waran ala dey gi yu’. Het nummer twaalf was een symbool van het nummer ‘Baka twaarfu yari’. Nadat de mensen enige tijd door de kerstman waren beziggehouden, werden de optredens vervolgd, totdat het tijd werd dat de mc’s Rodney Deekman en Priscilla Yhap de mensen welkom heetten voor de officiële show.

Uit: DWTonline van 18 december 2023. Door Shanavon Arsomedjo.