DE WATERKANT ALS LOCATIE

Het zoeken naar een ideale lokatie voor een groots Centrum voor Kunst en Cultuur is nergens een eenvoudige opgave, ook in ons land niet. Na tal van alternatieven die in de loop der jaren voorbij kwamen, werden de uitdagingen steeds groter. Totdat het stopte bij de verpauperde Waterkant als de ultieme locatie om deze gehele Waterkant-strook om te bouwen tot een groots centrum voor kunst en cultuur.

Dit thans zo verwaarloosde gebied sluit immers naadloos aan op drie van de meest belangrijke vestigingsuitgangspunten:  Dat het centraal gelegen moet zijn. En voor een ieder bereikbaar, dus ook voor toeristen. Dat het ruim genoeg is om alle eerdergenoemde elementen goed tot uiting te brengen. En dat de randvoorwaarden aanwezig zijn om er een landmark van te maken.

Uiteraard moet een Centrum voor Kunst en Cultuur in de eerste plaats dienen als vaste plek waar onze eigen mensen zich in cultuur kunnen onderdompelen en kunnen uitwaaien. Vandaar dat er gekozen is voor de Waterkant vanaf omgeving Waaggebouw tot aan de Centrale Markt, met behoud van die laatste trekpleister in een aantrekkelijkere vorm. Fysiek vinden we in dat gebied een veelheid van restanten van vervlogen activiteiten uit de jaren vijftig tot tachtig, thans helaas een aaneenschakeling van decennialange verwaarlozing.

Sinds de havenfunctie verhuisde en de SMS-veerdienst ophield te bestaan, prevaleerde er bij de overheid een laissez faire houding, waardoor het gebied steeds meer ‘overwoekerd’ werd door tal van informele en illegale activiteiten, zonder enig ingrijpen om tot een zinvolle herbestemming te komen of in het algemeen belang zelfs maar enige ordening af te dwingen.

De voordelen van de Waterkant als locatie zijn groot:
De Waterkant biedt ten eerste het grote voordeel dat het technisch -weliswaar tegen aanzienlijke kosten) mogelijk is om de waterkantlijn middels een nieuwe damwand een flink stuk richting rivier te verplaatsen hetgeen veel extra landaanwinst creëert die functioneel kan worden ingericht. Dat zal een geweldige facelift geven aan de Waterkant en stad als geheel, vooral wanneer de overheid in civiele zin actief inspeelt in het mede ordenen van die omgeving.

Verdere opties zijn dan het opzetten van:
Moderne faciliteiten zoals een Kunstmuseum, Theater, Amfitheater en Evenementencentrum alsmede honderden meters wandelboulevard in het verlengde van wat er nu via PURP in wording is in het eerste traject vanaf de marinetrap, zullen het gebied een grote aantrekkingskracht geven en helpen om inkomen te creëren voor veel landgenoten.
Daarnaast sluit de ontwikkeling van dit stuk van de Waterkant naadloos aan op de filosofie van UNESCO; mogelijk is er zelfs nog ruimte om het fysiek optimaal aan te sluiten aan het hierboven genoemde PURP-project.
Een belangrijk punt is dat de Waterkant uitstekend bereikbaar is, ook voor openbaar vervoer, en dat het gebied op 2-10 minuten loopafstand ligt van 80% van de stadshotels en belangrijke historische objecten zoals de oude stadskern met het Fort Zeelandia.
Dat een dergelijk centrum voor Kunst en Cultuur ook een waardetoevoeging creëert voor het herstel van de woonfunctie van de binnenstad is ook een positief aspect.

Overigens sluit dit plan prima aan op het Binnenstadplan van 1998 dat het gebied bestemt voor cultuur en recreatie. Volop redenen dus om er alles aan te doen om onze Waterkant tot terras van de stad te maken!