EEN MARINA EN WANDELBOULEVARD

Een belangrijk onderdeel van de waterkant-uitstraling is het incorporeren van een ruime wandelboulevard over de gehele lengte langs de rivier, mogelijk aansluitend op de wandelboulevard van het oude Waterkantgedeelte dat thans in ontwikkeling is onder de paraplu van het IDB PURP-project. Het moet een boulevard worden waar men heerlijk kan uitwaaien, voorzien van een veelheid aan zitgelegenheden.

Water trekt altijd mensen en daar moet aan tegemoet gekomen worden door het realiseren van op water gerichte voorzieningen. Want een waterkant zonder faciliteiten is geen echte waterkant. We denken dan niet alleen aan aanmeerfaciliteiten voor de recreatieve plezier(dagjes)boten en -in veel mindere mate vanwege de soms onstuimige rivier- aan incidentele deeltijds ‘overwinterende’ zeilboten

maar ook aan een alternatief voor de huidige ‘platte-brug’ waar nu korjalen vertrekken en aanmeren. Dat moet dan wel in een jasje gegoten worden met beduidend meer  veiligheidsvoorzieningen. Daarnaast  wordt ook gedacht aan een personenveer voor voetgangers en (brom)fietsers. Vandaar dat er ook gekeken wordt naar watertaxi’s als alternatief, ook voor de omgeving en trips naar het nabije benedenstroomgebied van de Suriname- en Commewijnerivier.

Eerdere publicaties over potentiële miljoenenopbrengsten van een te bouwen cruise-haven zijn niets meer dan onhaalbare dromen, want een aantrekkelijke stad is er niet, faciliteiten voor de opvang van grote aantallen passagiers zijn er niet terwijl ook de beperkte diepgang van de rivier een rol speelt. Een integrale aanpak van de waterkant en serieuze restauratie van het UNESCO-gebied gekoppeld aan een positief beleid met betrekking tot onze historische stadsaanblik kan het wel aantrekkelijk maken voor kleine rivercruises tussen de Caribbean en het Amazone-gebied. Het bouwen van een beperkte cruise-terminal maakt daarom ook deel uit van de evaluatie-opties.

Ook voor de illustraties bij dit onderdeel geldt: geniet van al het moois op deze pagina maar bedenk dat er qua vormgeving nog niets vaststaat. Het zijn niet meer dan voorbeelden en ideeën. Dus er is alle ruimte voor alle direct betrokkenen in deze sector om mee na te denken over inhoud en vorm en er met z’n allen iets prachtigs van te maken.