“Vernieuwend, uniek, gedurfd en inspirerend.” Dit zijn enkele van de lovende reacties van bezoekers vrijdag bij de première van de expositie ‘Ilumini’ van het kunstenaarsduo George Struikelblok en Peter Thielen. De expositie in de kunsthal G-Artblok is een unieke visuele en muziekervaring, waarbij bezoekers worden ‘ondergedompeld’ in de kunstwerken van Struikelblok. Deze zijn met behulp van geavanceerde technologie, lichtprojecties, dansoptredens, muziek en gedichtvoordrachten tot leven gekomen. “Meditatief lijkt het alsof men zich in de schilderijen van George bevindt”, zegt een bezoeker vol bewondering.
Video-opnames van zijn schilderwerken en living art (beschilderde personen) zijn de afgelopen vier jaren door Thielen in driedimensionale videoproducties bewerkt. Ze worden bij de tentoonstelling door middel van veertien beamerprojectoren op de muren van de hal geprojecteerd. Dit levert een indrukwekkend lichtspektakel op.
Het ‘uitrafelen’ van de kunstwerken naar bewegende beelden, zowel geprojecteerd aan de muren als uitgebeeld door de dansers, prikkelt meer dan slechts op een doek te kijken. De metershoge bekende kotomisi-installaties verwelkomen bezoekers bij de ingang van de expositiehal. De expositie begint na een welkomstwoord en huishoudelijke regels, uitgelegd door de master of ceremonies, Angela Salmo, en de openingstoespraak van Struikelblok.
Eerst wordt het witte doek weggehaald, waarmee de kunstwerken zijn afgedekt. Het zijn schilderijen en een installaties, die niet zijn verwerkt in de gebruikelijke kleurrijke kleuren, zoals gewend van de kunstenaar. Ze zijn alle in zwarte vormen met wit achtergrond, die de thema’s vrijheid, hoop en liefde uitbeelden. Het enige kunstwerk dat een beetje afwijkt, is het metershoge schilderdoek met een zilverachtig vorm, waarop voetafdrukken zijn afgebeeld.
Debuut als dichter
Er zijn ook niet bewerkte schilderijen aan de muur opgehangen, die Struikelblok in de afgelopen drie jaar gemaakt heeft. Na wat uitleg over de schilderijen door Salmo, begint de lichtshow van de driedimensionale kunstwerken. In de eerste vijf tot zeven minuten laat het publiek bezinken wat het ziet, onder rustige muzikale begeleiding van Shifar Abdoelaziz.
De thema’s dood, liefde, zelfmoord, armoede en balans werden uitgebeeld door de dansers en de gedichten van Salmo. Hiermee maakt ze haar debuut als dichter. Inspiratie voor het digitaal tentoonstellen van zijn kunstwerken kreeg Struikelblok zo een vijf jaar geleden toen hij de tentoonstelling Carrières des Lumieres van dichtbij mocht meemaken, in de grotten van Zuid-Frankrijk.
Schilderijen van bekende kunstenaars werden met een beamerprojectie geprojecteerd op de muren van de grotten. De afgelopen vier jaren heeft Struikelblok geïnvesteerd in veertien beamerprojectoren, negen laptops en zeven hologrammen. “Het is een grote investering die ik niet met de tentoonstellingen terugverdien, maar waarvan ik wel hoop de kunst in Suriname naar een ander niveau te tillen”, zegt Struikelblok.
Publiek moet beoordelen
Thielen reageerde vier jaar geleden direct enthousiast op het idee van Struikelblok om ook zijn werken te laten uitbeelden als die in de grotten van Zuid-Frankrijk. Maar hij geeft toe dat het proces niet altijd makkelijk was. “In Nederland is er een bekende uitspraak: ‘zonder wrijving geen glans’. Wij hebben ook wrijvingen gehad”, zegt Thielen.
“Je moet bedenken dat er op den duur honderden bewerkte video’s zijn waaruit een keus gemaakt moet werden, waarmee George het niet altijd eens was. Gelukkig zijn we van elkaar gewend dat we dingen mogen zeggen als wij het er niet mee eens zijn.”
De beoordeling van het eindproduct laat Thielen over aan de bezoekers. Hij is al decennia bezig met grafische vormgeving en noemt zichzelf “een amateur met een grote passie voor digitale kunst”, die weet wat mogelijk is en wat niet. “Maar mocht ik niet uitkomen dan raadpleeg ik mijn grote vriend ‘Google’”, zegt hij lachend.
Het is de eerste keer dat een Surinaamse kunstenaar deze combinatie van kunstuiting hanteert. Met deze stap hoopt Struikelblok andere landgenoten te inspireren om hun werken ook op deze manier te presenteren. De tentoonstellingen wordt nog komend weekend gehouden. Vanwege de beperkte ruimte, geldt registratie vooraf.
Uit: DWTonline van 17 juli 2023. Tekst en beeld Audry Wajwakana.