Muziek is de voeding voor betere schoolprestaties

Aan het begin van de presentatie klinkt vrolijk het bekende ‘Vader Jacob’, het makkelijkste nummer dat de deelnemers aan de vakantiecursus ‘Steelpan’ hebben leren spelen. Daarna volgen bekende Surinaamse kinderliedjes. Ze worden begeleid door twee vergevorderde drumspelers van de school. “Je ziet meestal jongens achter de drums, maar ik heb voor twee dames – Suelen Tjon en Thirsa Pigot – gekozen, omdat ze echt al heel goed zijn.” Dit zegt Rieke Mardjo, directeur van de muziekschool Bellas Artes, tegen de Ware Tijd tijdens de presentatie door leerlingen die de steelpan hebben leren spelen.

De school staat achter het Monseigneur Aloysius Zichem Sportcentrum aan de Prins Hendrik-/Koninginnestraat. In de vakantie – van 22 augustus tot en met 22 september – werd er een gratis muziekproject gedraaid in samenwerking met het Rooms-Katholieke Bisdom Paramaribo. Vrijdag was de afsluiting met een presentatie door deelnemers.

Archer en Sinester
Mardjo: “We hadden bekendgemaakt dat kinderen van zes tot zestien jaar mochten komen, maar er waren ook enkele enthousiaste volwassenen erbij. Dat leverde een mooie mix van deelnemers op.” Ze glundert en is trots op wat de deelnemers van het vakantieproject ‘Steelpan’ in enkele weken hebben mogen leren onder leiding van Winston Archer. “Hij is één van de weinigen die in Suriname nog de steelpan kan bespelen en kennis kan overdragen. Het was echt mooi om de ontwikkeling te zien van kennismaking met het instrument naar helemaal opgaan in het spel.”

Paul Tjon Kiem Sang, secretaris van het bisdom, vertelt dat enkele jaren geleden Stanley Sinester zijn hele collectie steelpans cadeau deed. In Nederland had Sinester de eerste actieve band, die bekend stond als ‘Mister Slim and His Wonderland Steelpan’, waarmee hij internationaal toerde. Hij heeft ruim dertig jaar geleden, toen hij in Nederland woonde, middels een beurs de gelegenheid gehad om op Trinidad en Tobago het instrument te leren bespelen, maar ook te vervaardigen.

Na de schenking is gezocht naar een partner om het te gebruiken en dat werd muziekschool Bella’s Artes Suriname. Volgens Mardjo heeft het grootste deel van de deelnemers nog nooit een ander instrument bespeeld. “Ik geloof in de kracht van muziek. Het is de voeding voor betere schoolprestaties.”

Groei
De muziekschool bestaat deze maand vijf jaar en zal een galaconcert ‘Music is Life’ organiseren. In de afgelopen vijf jaar – zeker na de dip van de Covid-19-periode – is het leerlingenaantal en docenten flink toegenomen. Ruim 130 kinderen krijgen les van elf gekwalificeerde docenten en er is zelfs een wachtlijst.

Er wordt onder meer drum-, gitaar-, dwarsfluit-, trompet-, saxofoon-, gitaar- en pianoles verzorgd. De leerlingen krijgen ook de gelegenheid om met de school optredens te verzorgen om zo hun spelkwaliteit te verhogen.

Mardjo vertelt dat de school dit jaar “enkele mooie schenkingen” kreeg. Stichting Museum Geelvinck in Nederland schonk in juli een piano Yamaha U1 en twee harmoniums. Deze stichting heeft er ook voor gezorgd dat in dezelfde periode Rob van de Meer, een pianostemmer, in Suriname was. “Hij heeft diverse piano’s en vleugels mogen stemmen, ook in de districten, en heeft onderhoud gepleegd en een tweedelige workshop pianostemmer voor een aantal grote Surinaamse pianisten verzorgd.”

De deelnemers hebben volgens haar tal van vragen kunnen stellen en hebben daarmee informatie gekregen die hen in hun vak zal versterken. De deelnemers konden direct met een stemsleutel in de hand de verkregen informatie toepassen.

Uit: DWTonline van 3 oktober 2023. Door Tascha Aveloo.