OVER MONAC

In de jaren ’90, toen de overheid ideeën zocht voor het verlaten Gebouw 1790, ontstond bij ondernemer Eduard Hogenboom het idee om dat om te bouwen tot een gecombineerde kunst/expositiehal en er een trefpunt voor kunst en cultuur op te zetten. Wijlen architect Emanuels werd toen door hem gevraagd om wat herbestemmingsschetsen te maken. Na diens overlijden werd architectenbureau KDV gevraagd om in zijn voetsporen te treden. De plannen vielen goed, maar leidden niet tot uitvoering omdat het pand ernaast (het oude CBB) kort daarna omgebouwd werd tot zwaarbeveiligd Kabinet van de President; eerst tijdelijk, maar uiteindelijk blijvend en dat spoorde niet met de omgeving die beoogd werd. Het zaadje was echter geplant.

In 2004 richtte Eduard Hogenboom met ondersteuning van diens bedrijvengroep de Stichting Museum of National Arts & Culture op, in het dagelijks gebruik MONAC genoemd. In de hoop dat dat zou helpen om vanuit de sector kunst en cultuur meer ruggensteun te krijgen om iets blijvends tot stand te brengen. Onder de paraplu van die Stichting zijn er door de jaren heen diverse initiatieven geweest. Zo is jarenlang gepoogd om het bestuur van de Stichting Oranjetuin te bewegen om samen op te trekken in het kader van haar nog niet verwezenlijkte plan om de oude begraafplaats Oranjetuin om te bouwen tot een stadswandelpark. Een fantastische gelegenheid om genealogie en kunst en cultuur samen te brengen tot een mooi geheel. En werkelijk iets te doen met deze prachtig gelegen oude begraafplaats. Het had de steun van de Stichting Gebouwd Erfgoed en ook de toenmalige minister van Regionale Ontwikkeling en Grondbeheer was er voorstander van maar het lukte niet om het bestuur van de Stichting Oranjetuin warm te krijgen voor het idee om samen iets te doen.

Nadat tussentijds naar diverse andere alternatieven gekeken was, kwam in een van de oriënterende gespreksrondes met derden in 2013 het sterk verwaarloosde deel van de Waterkant als mogelijk geschikt gebied voor een dergelijk centrum ter sprake. Het werd in verdere contacten met Cultuur c.q. de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur enthousiast ontvangen en er volgde nauw overleg met en terreinonderzoek door het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Nadat bleek dat een groot deel van de Waterkant en een deel van de rivier op nogal vreemde wijze bleek te zijn uitgegeven aan derden voor het opzetten van een hotel, belandde ook deze bestemmingsoptie in de ijskast, ondanks de brede ondersteuning bij de overheid in de aanloopfase ervan. Toen enkele jaren daarna bleek dat het terrein door de overheid zou zijn ingetrokken, werd het eerdere voorstel door MONAC uit de ijskast gehaald en in januari 2021 aan de nieuw aangetreden regering voorgelegd. Een ogenschijnlijke doorbraak leek in de tweede helft van 2021 te komen toen MONAC haar plannen voor de Waterkant formeel mocht presenteren.

Ze voor verdere actuele informatie de link naar Status van het Voorstel.

Contact: info @ monacsr.org